Erős szálú ruhakefe hatékonysága:

Ez a kézileg csomózott perzsaszőnyeg leginkább elfogadott tisztítási módszere. Elsőként a szál ellenkező  irányába kell kefélnie, majd ugyanezt végezze el a másik irányba is. Ezt elég, ha havonta egyszer megcsinálja. De persze használjon természetes anyagokból készült eszközt is a teljes siker eléréséhez. 
 

Porolóval végzett tisztítás:

Ha a porolót csak gyengéden ütögeti a szőnyeghez, már az is humánusabb megoldás az anyaggal szemben. Ugyanúgy kefélje le a szőnyeget a portalanítás végeztével, ahogy azt már olvashatta az előző írásban. Figyelem: a porolóval a színoldalát kell gyengéden ütögetni, a hátulját nem. 
 

Porszívóval való tisztítás:

Amennyiben a szőnyeget nem szeretné kézzel tisztítani, akkor porszívót is használhat, de arra is vigyázzon, hogy minden esetben a legkisebb fokozatra állítsa, mivel a finom csomózásokban könnyen kárt tud tenni. Akárhányszor porszívózhat, a szőnyegnek nem esik baja, feltéve, ha kis fokozaton használja. 
 

Színek fakulása:

Ez mindegyik szőnyeggel elő szokott fordulni, de eléggé ellenállóak a perzsaszőnyegek a nappal szemben. Ha a sugárzásnak néhány napig van kitéve, még nem lesz semmi baja. Kifakulni csak akkor kezdenek el, ha a felületüket tartósan éri a napsugárzás. A kifakulás persze elkerülhetetlen. 
 

Tanács: Ha csak az egyik felére süt a nap tartósan, akkor jobban teszi, ha a szőnyeget havonta elfogatja, mivel így a másik fele is egyenletesen kap fényt és egyenletesen kapja majd a napsütést, ráadásul nem lesz eltérő a színezete sem. Ámbár az sem jó, ha kitesszük bármiféle erős napfénynek. 
 

Foltok kezelése:

Mindenki életében megeshet, hogy a szőnyegét csúnya folt érje, persze az is egy másféle kérdés, hogy milyen is. Indokolt esetben jobban teszi, ha a kezelést szakemberre bízza, otthon ne próbálkozzon, pláne ha kényes folt lesz látható. 
 

Rágógumi és viasz eltávolítása:

Ragadjon meg egy plasztikba csomagolt jégkockát és helyezze rá a foltra. Ezzel ugyebár megkeményedik. Ezek után fogjon egy tompa kést és kaparja le róla. Ha esetleg valami ott maradt volna, akkor egy nedvszívó anyaggal és egy vasalóval, ami már átmelegedett, megfelelően meg tudja szüntetni a felmerült problémát.  
 

Zsír és olajfolt esete:

Ez a szennyeződés oly mértékben kényes, hogy azt ajánljuk, jobban teszi, ha szakemberhez fordul, ugyanis az semmiképpen sem ajánlott, hogy otthon próbálja megoldani.


Főoldal a perzsaszőnyegek karbantartása oldalról